Miksi suomalaisista sotavangeista on niin vähän tutkimuksia?!

Sotavankitutkija Timo Malmi   on koonnut suomalaisista ja neuvostoliittolaisista arkistoista aineistoa  Suomalaiset sotavangit Neuvostoliitossa 1941-1944 kirjaansa, jossa hän tarkastelee suomalaisten sotavankien elämää jatkosodan aikana. Kirjassa on myös runsaasti sotavankien haastatteluja, joita ei ole aiemmin julkaistu.

Suomalaisia oli sotavankeina lähes 3500, joista vankeusaikana kuoli 1400 mm. aliravitsemukseen ja sen aiheuttamiin sairauksiin. Raskas työ ja leirien puutteelliset elinolosuhteet koettelivat sotavankeja. Suurin osa heistä painoi alle 50 kiloa. Sotavangit olivat myös jatkuvan kommunistisen propagandan kohteena.

Sotavankien palauttaminen aloitettiin vuoden 1944 lopussa ja osa heistä pääsi takaisin vasta 1950-luvulla.  Missä lienevät loput!
Suurin osa heistä kärsi lopun ikänsä vankeusajan tuomista sairauksista ja kauhuista. Lisäksi heidät vaiennettiin, kokemuksista ei saanut edes puhua ja purkaa traumaattisia kokemuksiaan. Heitä vainottiin ja ahdisteltiin. Muutama heistä lähti jopa maanpakoon.

Muita kirjoja tästä aiheesta:
Tuula Levo: Kaksi Nuoruutta
Seppo Jääskeläinen: Sodan vanki
Timo Malmi: Tähkäpää, sotavangin laulu.