Ajan tapahtumia tallennetaan monella taholla, mutta moni meistä on myös kiinnostunut menneistä tapahtumista. Yksi tapa lähestyä menneisyyttä on ottaa lähtökohdaksi päivämäärä ja katsastaa ko. päivän tapahtumat useammalta vuodelta, jopa vuosisadoilta. Näistä tapahtumista luen blogikirjoittajien sivuilta,  mm. Aaltoliike ja Juurihoitoa .

Toisenlaista ajankuvaa välittyy murteella kirjoittajien blogeista. Riemastuttavaa kielen rikkautta löytyy Akkapahan sivuilta etelä-karjalan murteella. Meijän elämöö on kirjoittajansa mukaan "Arkista tuherrusta millo milläki piällä". Läntisempää kieltämme löytyy täältä Tarjuskan sivuilta.
Mielestäni murre on elävää kulttuuriperinnön siirtoa jälkipolville ja myös meille murretta taitamattomille. Minulle nämä itämurteet ovat tutumpia, mutta mielelläni luen myös muita murretekstejä, kun sellainen kohdalleni sattuu.

Tunnustan lukevani myös useiden ulkosuomalaisten pitämiä blogeja. Niistä etsin ja usein myös tavoitan etäisemmän katsontakulman näihin koto-Suomen asioihin. Yleensä nämä kirjoittajat eivät ole asuneet ulkomailla vielä liian kauan, että olisivat jo sortuneet isänmaansa yli-ihantointiin. Pikemminkin asiat ovat vielä tuoreessa muistissa ja vertailua uuden kotimaan käytäntöihin syntyy kuin itsestään. Saksan, Sveitsin tai Ranskan byrokratia kummastuttaa jopa suomalaista. Brittien lv-tekniikka ansaitsee useammankin kysymysmerkin.  Entäs sitten Kiina ja Japani...

Iltalukemistonani on ylä-savolainen kylähistoria. Löytyypä sivuilta useita ukkini setiä ja serkkuja. Monenlaista kädentaitajaa, pyhäkoulun pitäjää ja laulajaa. Laajalle on sekin suku sittemmin levinnyt.

Joskus 1920-luvulla kylälle oli asettunut italialainen sirkustaiteilija. Guiseppista oli tullut tutummin Jooseppi ja sukunimikin oli pian viäntynyt savolaisemmaksi. Jooseppi avioitui savolaistytön kanssa, asuttivat mökkipahaa, saivat lapsen. Isä-Jooseppi kulki tilapäistöissä. Kesällä uittotyössä hän oli selvittämässä tukkisumaa, joka varoittamatta laukesi ja vei miehen hengen. Isättömäksi jäi pian syntynyt toinenkin lapsi.