Pienoista innostusta sukuharrastukseni uudelleen heräämiseen minulla on viime päivinä ollut.

Eräs tuttu sukuharrastaja otti yhteyttä ja kyseli salmilaisista tietoja. Siitä innostuneena huomasin, että Suomen Sukututkimusseuran sivuilla olevat Historialliset kirkonkirjat eli Hiski on saanut uutta päivitystä vuosille 1900-1906. Niinpä innostuin etsimään sieltä tuttuja nimiä ja moneen suku olen jo saanut täydennystä. Löytyipä jo isoisäni kastetiedotkin vuodelta 1900.

Viikon päästä 19.-21.10.2007 on Valtakunnallinen Sukutapahtuma 2007  Helsingissä Karjalatalolla. Tällä kertaa tapahtumassa on suuren juhlan tuntua, kun samalla vietetään Suomen Sukututkimusseuran 90-vuotisjuhlavuotta, 30. Sukututkimuspäiviä ja 21. Sukuseurapäiviä sekä 14 Finlandssvenka Släktforskarkonferensen.

Perjantaina on kello 11-14 Lasten ja nuorten sukutapahtuma, jossa on luvassa ohjelmaa koko perheelle.

Ohjelmasta löysin mielenkiintoisia luentoja ja tietoiskuja. Tapahtuman yhteydessä on mahdollisuus osallistua myös erilaisiin työpajoihin kuten Sukukirjatyöpaja, Sukulehtityöpaja, Sukupuutyöpaja...

Mukana on perinteisesti paljon näytteilleasettajia ja sukututkijoiden kojuja. Moni onkin löytänyt sieltä kipinän omien juuriensa pohdiskeluun. Jokainen meistä on jostakin kotoisin ja sukulaisiakin on oikeasti olemassa. Tuskin kovinkaan moni meistä on sukunsa viimeinen edustaja.

Sukuharrastus ei ole loputonta istumista pölyisissä arkistoissa vanhoja papereita tutkimassa. Toki niitäkin voi tutkia ja samalla tutustua aikaan ennen meitä. Opetella tulkitsemaan vanhoja käsialoja tai vain ihailla niiden kauniita koukeroita.

Nykyisin moni löytää sukujuurensa valmiista sukukirjoista. Mielestäni sitten voi keskittyä "tutkimaan" elossa olevia sukulaisiaan. Jutella sukulaistensa kanssa ja kysellä vanhoista ajoista. Elämäntapamme ja elinympäristömme on muuttunut viime vuosikymmeninä todella ratkaisevasti.

 978497.jpg   
Maitoseparaattori on Torpan isännän isovanhempien
käytössä ollutta käyttöesineistöä.