Pielaveden Taipaleen kylään valmistui viime keväänä uusi tsasouna eli ortodoksinen rukoushuone.

Tämän tsasounan rakennutti omille pelloilleen vanhempiensa ja kaikkien evakkojen muistoksi Leo Makkonen, nykyään paremmin tunnettu Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leo
Arkkipiispa Leo on kertonut jo lapsena päättäneensä rakentaa Taipaleen kylälle tsasounan. Hän vihki tsasounan käyttöön omana 60 vuotispäivänään 4.6.2008.

1863842.jpg

Tsasounan rakentamisesta on Satu Väätäinen ohjannut dokumentin, joka nähdään sunnuntaina 31.8.2008 TV1 klo 18.15 Taipaleen tsasouna - elävä muistomerkki.

Ohjelma tiedoissa kerrotaan, että "Taipaleen tsasouna on suomalaisen perinnerakentamisen taidonnäyte kivijalasta paanusipuliin. Tämä elävä muistomerkki rakennetaan käsinveistetyistä hirsistä, kivijalka muotoillaan vanhan kivinavetan kivistä ja eristeeksi on käytetty pelkästään tuohta ja pellavaa. Paanukaton paanut on ostettu Tyrvään vanhan kirkon ylijääneistä paanuista.

Kaksi vuotta kestäneen rakennusprojektin samoin kuin Kizin saaren kirkkojen sipuleita muistuttavan paanusipulin on toteuttanut pielavetinen Väinö Väänänen yhdessä Marjan vaimonsa kanssa. Tsasounan ikonit edustavat karjalaista kansanikonitraditiota, ja ne on maalannut ikonimaalari Harri Stefanius."

Tänä kesänä näin tsasounan ulkoapäin. Sisätiloihin meillä ei vielä ollut mahdollisuutta tutustua. Ehkäpä jo ensi kesänä...