Lisäsin tänä vuonna lukemieni kirjojen luetteloon sadannen kirjan.
Nyt on 32. viikko ja päiviä lienee jo kertynyt yli 220 eli runsaan kolmen kirjan viikkovauhdilla on alkuvuosi mennyt.

Silmäilin kirjaluetteloani, josta yli puolet on muistelma-, elämäkerta- ja dokumenttijulkaisuja. Pari ravintoa käsittelevää kirjaa (Vaaralliset viljat ja Ravinto & Terveys) sekä jokunen dekkari ja romaani.

Mukaan mahtuu vain muutama käännöskirja ja niistäkin osa on kotimaista alkuperää, mutta alkuaan ruotsiksi kirjoitettu.

En todellakaan enää muista jokaista lukemaani kirjaa, mutta päälimmäisenä mieleeni ovat jääneet viime sotien aikaa käsittelevät kirjat. Sota sinänsä ei minua ole kiinnostanut vaan se, kuinka naiset ja lapset ovat selvinneet noista vaikeista ajoista. Heidän vaikeutensa eivät loppuneet kun sota loppui, sillä liian moni jäi leskeksi ja orvoksi. Sama tilanne oli tietysti molemmin puolin rajaa.

Moni suomalainen on asettunut asumaan ulkomaille ja heidän kokemuksistaan on ollut mielenkiintoista lukea. Esim. Eija Wager kertoo Italiasta, Maratei Tsurunen Japanin vuosistaan. Diplomaattielämän näkökulma tulee esille Rea Yrjö-Koskisen, Merete Mazarellen ja Brita Kekkosen vaiheista kertovissa kirjoissa.

Eira Pättikankaan kirjat veivät minut "uuteeni kielimaailmaan", sillä Pohjanmaan murre oli minulle uusi tuttavuus. Olen ikäni kuullut lähinnä itämurteita ja tätä pääkaupunkilaista. Kun pienen harjoittelun jälkeen pääsin murteeseen sisälle, oli luettava kaikki Pättikankaan kirjoittamat kirjat, jotka löysin.

Lisäksi olen lukenut paljon muita mielenkiintoisia kirjoja, jotka löytyvät sivun oikeassa reunassa olevasta listasta.

Parasta on tietysti se, että on vielä valtaisa määrä lukemattomia kirjoja.